Aloc, Vitex agnus-castus

PROPIETATS MEDICINALS DE L’ALOC

aloc

Dibuix de l’aloc amb les fulles i les flors

Característiques de l’aloc

Nom vulgar: Aloc, pebre bord, herba de la castedat, agnocast. Aquest nom procedeix del fet que es pensava que aquest arbre posseïa propietats anafrodisíaques, és a dir inhibia el desig sexual. De fet els seus fruits eren utilitzats pels religiosos medievals per a eliminar el desig sexual. Encara que en altres moments s’ha utilitzat per als efectes oposats. El seu nom científic al·ludix al símbol de la castedat atès que “agnus-castus” en llatí vol dir “anyell”

Nom científic: Vitex agnus- castus

Família: Verbenàcies

Hàbitat: En vores de corrents i llocs humits d’Àsia central i el Mediterrani. Albània i El Marroc són els principals països productors del món.

Característiques / descripció: Arbust caduc de la família de les verbenàcies de fins a 6 m d’alçada quan es cultiva, encara que en estat silvestre no sol passar dels 3. Fulles aromàtiques amb pecíols molt llargs de fins a 10 cm de longitud, palmato – compostes-compostes amb 5-7 folíols, verdes pel anvers i grises pubescents pel revers. Flors en espigues de color violeta o púrpura que creixen a l’estiu sobre les noves branques desenvolupades a la primavera. Fruits comestibles de color negre o rogenc.

Components:

– Glucòsids iridoides: Agnusid i aucubina (Fruits i fulles)

– Casticina (Fulles)

– Progesterona (Fulles)

– Testosterona (Fulles)

– Olis essencials: Alfa-terpineol, cineol, camfè, beta-pinè,beta-cariofilè, beta- farnesè, beta-felandrè, limonè, mircè, gamma- cadinè, sabinè (Fulles)

– Greixos (Fruits)

Propietats de l’aloc

ÚS INTERN

Aparell sexual femení: Els principals usos d’aquesta planta van relacionats amb problemes de la menstruació i les conseqüències que aquests produeixen en la salut de la dona. No han estat trobades en aquesta herba hormones que puguin justificar el paper que aquesta planta juga a equilibrar els desequilibris hormonals relacionats amb la menstruació. La majoria dels estudis realitzats fins ara semblen determinar que l’agnusid contingut en els fruits és el responsable de la neutralització de l’excés d’estrògens que acompanya a la Síndrome premenstrual i un augment de la progesterona el que resulta interessant per a pal·liar els efectes negatius que la menopausa imposa. Això es dóna perquè aquesta planta actua sobre la hipòfisi ajudant-li a produir l’hormona luteinizant i a disminuir l’hormona fol·licle estimulant. En definitiva, la seva acció resulta molt positiva per a equilibrar el sistema hormonal femení. Tots aquests tractaments resulten adequats sempre que es mantingui una continuïtat i una certa duració. Els efectes aconseguits després de 6 mesos de tractament són permanents encara que s’abandoni l’ús de la planta.

  • Síndrome premenstrual: Aquesta planta ja va ser utilitzada habitualment pels antics Grecs o Romans per a calmar els dolors de la menstruació. L’ús d’aquesta planta disminueix la producció de prolactosa, l’hormona encarregada de la la producció de la llet materna i una de les principals responsables de la inflamació dels pits i del dolor que es produeix en ells abans de la menstruació. A més dels símptomes anteriors s’ha comprovat com l’ús constant d’aquesta planta durant un període prolongat alleujava molts símptomes del SPM: mal humor,inflor, dolors de cap, desig de menjar dolços, falta de concentració, etc. (Infusió d’una cullerada de baies per tassa d’aigua. Tres tasses al dia) (Administració de pastilles de pols de la planta en dosis diàries de 450 mg repartits en dues dosis) (No prendre si es presenten nivells alts de depressió perquè el seu ús podria augmentar-los).
  • Menopausa: Exerceix una funció equilibradora dels estrògens pel que resulta adequada per al tractament de la menopausa. S’ha vist que la seva administració produeix especialment una regularització de la menstruació, evitant les menstruacions desmesurades o l’espaiat de les mateixes. També ajuda a reduir les sufocacions (La dosi habitual són uns 450 mg d’extracte al dia repartits en dos preses. Pot prendre’s en forma de càpsules o pastilles) Es considera que les primeres millories es noten a partir dels 2 mesos i que la regulació de la menstruació es produeix al cap de mig any de tractament.
  • Amenorrea: (Falta temporal de la menstruació) L’ús de la tintura d’aquesta planta resulta efectiu per a combatre l’amenorrea, produïda per un nivell massa alt de prolactosa que l’aloc ajuda a disminuir. (La dosi habitual és de 20 mg diaris)
  • Infertilitat: Aquesta planta, segons alguns estudis, ha resultat adequada per a incrementar la fertilitat femenina perquè regula les hormones de la dona, reduint el nivell dels estrògens, al mateix temps incrementa la producció de llet materna en el cas de les les mares que donen pit. Ha resultat de molta ajuda per a aquelles dones que prenien pastilles anticonceptives i van decidir abandonar-les i buscar un embaràs. Després d’un període de tractament van aconseguir tornar a ser fèrtils. (40 gotes d’extracte líquid) (No prendre si ja se esta embarassada o si hi ha dubtes sobre això)
  • Fibromes: La seva acció sobre els quistos fibrosos resulta prou efectiva. (La dosi habitual són uns 450 mg d’extracte al dia repartits en dos preses)
  • Endometriosi: A l’estabilitzar les hormones disminueix els còlics dolorosos de l’endometriosi. La dosi habitual són uns 600 mg d’extracte al dia repartits en tres preses. Pot prendre’s en forma de càpsules o pastilles.

Acne juvenil: El seu ús ha resultat positiu en el tractament de l’acne juvenil tant en nois com en noies. (Infusió d’una cullerada petita de fruits secs per tassa d’aigua durant 10 minuts. Prendre dues tasses al dia)

Malalties del cor: El seu ús prevé els atacs cardíacs, les angines de pit o la trombosi. Pot constituir una alternativa natural als tractaments convencionals. (Menjar-lo junt amb altres aliments, especialment si es combina amb la ceba i l’all) (Prendre 3 càpsules de 250 mg al dia, repartides entre les menjades principals)

Malalties circulatòries de les extremitats: Afavoreix la bona circulació en les extremitats ajudant o prevenint problemes circulatoris en les extremitats com la claudicació intermitent que causa molt de dolor en les cames o els símptomes negatius que es produeixen en els dits de la mà en la malaltia de Raynaud. (Menjar-lo junt amb altres aliments, especialment si es combina amb la ceba i l’all) (Prendre 3 càpsules de 250 mg al dia, repartides entre les menjades principals)

ALTRES USOS

Espècia: Els fruits de l’aloc s’han utilitzat com a espècia per a condimentar aliments. Posseeixen un sabor coent lleuger i són lleugerament amargs. A més a més, els seus olis essencials li donen a la menjar una lleugera aroma.

Contraindicacions i toxicitat de l’aloc

No s’han de prendre preparats d’aquesta planta quan ja se esta rebent una medicació hormonal com pot ser l’ús de pastilles anticonceptives o aquelles que es prenen per a contrarestar els símptomes de la menopausa (Tractament amb estrògens)

Encara que alguns experts consideren que és segur en els primers 90 dies d’embaràs, és més prudent no prendre si s’està segura d’estar embarassada o es tenen sospites. En tot cas és millor consultar amb el metge abans de fer-ho.

No prendre en cas d’estar prenent antagonistes dels receptors de dopamina per a no interferir en el seu ús.

En cas de problemes gàstrics és millor dividir les preses en més vegades, prenent-les totes amb l’estómac ple. En cas d’erupcions cutànies dividir la dosi per la meitat.

Més informació sobre plantes

Aquest article ha estat avalat per Elisenda Carballido - Dietista nutricionista. Postgrau en Fitoteràpia i màster en Nutrició i Metabolisme.
Editorial
Escrit per Editorial Equip de Botanical-online encarregat de la redacció de continguts

6 Desembre, 2023

Altres articles d'interès

El material que aquí es traballa té caràcter informatiu. En cas de dubtes, s'ha de consultar al facultatiu.
"Botanical-online" no es fa responsable dels perjudicis soferts per l'automedicació.