Citrus sinensis (L.) Osbeck

Taronger

FOTOS DE TARONGER

TARONGER

Foto de Citrus sinensis

TARONJA

Foto d'una taronja, el fruit del taronger (Citrus sinensis)

Citrus sinensis (L.) Osbeck - (Taronger)

Arbre perenne de la família de les rutàcies de fins a 10 metres d' alçada amb la capçada molt arrodonida. Tiges lleugerament espinoses. Fulles coriàcies, el·líptiques o el·lipticolanceol·lades, agudes i amb el pecíol d' ales estretes. Flors de color blanc molt perfumades, amb 5 pètals i nombrosos estams. El fruit (la taronja) es un hesperidi amb l'escorça força lliça i sabor dolç o agre, no amarg (Veure detall del fruit). Originari des sud-est d'Àsia, va estar domesticat en Xina i és amplament conreat com a arbre ornamental i alimentari en els països mediterranis.


Altres varietats de Citrus:

- Citrus aurantium L.:

Amb el fruit d'escorça més arrugada i polpa més amarga. Ales del pecíol més amples i branques espinoses.

- Citrus limon (L.) Burm - (Llimoner):

Amb les flors interiorment blanques però amb els extrems rosats i fruit (veure foto) d'escorça grossa i d' un groc brillant fort quant està ben madur i amb un extrem acabat en mugró. Probablement deriva de l'espècie "Citrus medica L."

- Citrus medica L. - (Poncemer):

Molt semblant al llimoner però de fruits més grans i més arrodonits, d'escorça més gruixuda i suc més agre. Normalment ateny entre 3 i 5 m. Originària d'Àsia, es conreada als països mediterranis.

- Citrus paradisi Macfaydyen in Hooker - (Aranger):

De fins a 8 m. d'alçada. Amb flors més grans i fruits mes arrodonits (Veure foto del fruit), de pell molt grossa (Aranja). Originari de la Xina i conreat als països de clima benigne especialment els mediterranis.

- Citrus deliciosa Ten - (Mandariner):

De fins a 8 m, molt menys arrodonit que la resta. Fulles més estretes i fruits (veure foto) aixafats de escorça que es separa fàcilment de la carn, que és més dolça que en la resta de Citrus

Veure propietats medicinals

Veure fotografia de tots els fruits junts per comparar-los

Més informació sobre plantes al llistat superior.

Altres artícles d' interés

El material que aquí es traballa té caràcter informatiu. En cas de dubtes, s'ha de consultar al facultatiu.
"Botanical-online" no es fa responsable dels perjudicis soferts per l'automedicació.

Botanical-online és una pàgina informativa que descriu, entre altres temes, els usos tradicionals de les plantes des d'un punt de vista terapèutic. Les seves descripcions no substitueixen el consell professional. Botanical-online no es fa responsable de l'automedicació i es recomana consultar amb el facultatiu.
Acceptar