Espernallac

(Santolina chamaecyparyssus L.)

PROPIETATS DE L'ESPERNALLAC

espernallac

Detall de la planta

camera

Característiques de l'espernallac

Nom vulgar: Espernallac, camamilla groga, camamilla de Maó.

Nom científic: Santolina chamaecyparyssus L.

Família: Compostes

Hàbitat: Principalment en llocs secs calcaris, vora dels camins i matolls.

Característiques: Mata perenne de fins a 50 cm. Tiges ramificades i aromàtiques. Fulles profundament dividides, amb lòbuls arrodonits, a vegades cobertes d'una densa pilositat, a vegades glabres. Flors grogues en capítols globulars de peduncles llargs, formades només amb flòsculs tubulars, sense lígules, d'1 a 6 cm de diàmetre, molt aromàtiques.

Components actius: Taní, oli essencial, santolinona, etc.

Propietats medicinals de l'espernallac

ÚS INTERN

Digestives: Les seves propietats són similars a la resta de les camamilles, afavorint la digestió o en aquells casos on hi hagi dolor d'estómac o acidesa. Infusió de 7 capítols per tassa d'aigua bullint. Dos tasses al dia

Emenagogues: Facilita la menstruació, provocant-la i fa que els dolors siguen més suportables. Infusió d'una culleradeta de flors per got d'aigua. 2 gots al dia.

Vermífugues: Per eliminar els cucs intestinals. 2 a 4 gr. de pols de llavors barrejades amb mel. També 20 gotes d'essència disoltes en un de sucre.

ÚS EXTERN

Capil·lars: Per donar més força al cabell així com per aclarir-lo. Rentar el cabell amb la decocció de 60 grams de flors per litre d'aigua. És una bona solució per a prevenir la calvície o alopècia.

Toxicitat!!!: Hi ha sospites d' una possible toxicitat en casos d'embaràs i lactància, donat que pot ser tòxica o abortiva. També, en concentracions molt elevades, pot resultar vomitiva o tòxica.

Recol·lecció i conservació: Les flors hauran de recollir-se en estiu, quant estigui la planta florida. S' haurà d' assecar en un lloc fosc i s' haurà de guardar en un recipient net i hermètic.

Més informació sobre plantes al llistat superior.

Altres artícles d' interés

El material que aquí es traballa té caràcter informatiu. En cas de dubtes, s'ha de consultar al facultatiu.
"Botanical-online" no es fa responsable dels perjudicis soferts per l'automedicació.