Propietats de la sàlvia

PROPIETATS MEDICINALS DE LA SÀLVIA (Salvia officinalis L.)

salvia

Detall de la planta

(Autor: Daniel M. Bou)

camera

Característiques de la sàlvia

Nom vulgar: Sàlvia

Nom científic: Salvia officinalis L.

Família: Labiades

Hàbitat: Es troba en llocs rocosos i secs.

Característiques: Arbust de fins a 70 cm d’alçada. Tiges nombroses, tomentoses, grisoses.

Fulles peciolades, oblongues o lanceolades amb el revers pubescent.

Flors de color violeta, blavenc o rosa blanquinós agrupades en espigues de verticils bastant separats de fins a 10 flors cadascun. Corol.la de fins a 3 cm, amb el llavi superior, a diferència de les sàlvies vistes fins ara, pla. Calze no enganxós i el doble de curt que la corol·la.

Propietats de la sàlvia

a) Medicinals:

La sàlvia, amb el romaní, l’espígol i la farigola ha format part tradicionalment del que es coneix com “El vinagre dels quatre lladres”. Diu la llegenda que quatre lladres són agafats presoners en Tolosa, mentre robaven en les cases dels veïns afectats per la pesta. Se’ls condemna a mort, però se’ls ofereix l’oportunitat de salvar-se si conten quin secret tenen per sobreviure enmig de la malaltia sense contagiar-se. El seu secret era macerar les quatre plantes mencionades en vinagre i refregar-se’l per tot el cos. Aquesta història ens ve a demostrar la propietat principal de totes les sàlvies: el seu valor vulnerari i bactericida.

En general té les mateixes propietats fonamentals que la Salvia verbenaca i la Salvia pratensis, però amb principis actius superiors, raó per la qual, i tal com reflexa el seu nom científic, es l’espècie que normalment s’ ha emprat com a medicinal.

Bactericides: (Contra les afeccions respiratòries en general: mal de gola, grip, etc.) Cocció d’ una culleradeta de fulles seques per tassa. Prendre dues tasses al dia. Gàrgares amb aquesta cocció.

Cicatritzant i bactericida: (úlceres i ferides) Per curar les ferides i les úlceres, afavorint la cicatrització o impedint que una ferida es pugi infectar. Compreses amb la maceració de 20 gr. de fulles seques en ¾ de litre d’ aigua o també la planta fresca aplicada sobre la ferida.

Resulta interessant realitzar una infusió de cullerada i mitja d’herba seca per al tractament de les úlceres de la boca (Realitzar rentades bucals amb esta preparació. No engolir el líquid)

Alguns usos més particulars d’aquesta sàlvia són:

Estomacals, antidiarreiques i antivomitives: Contra les digestions pesades, la diarrea i els vòmits és un bon remei prendre tres tasses repartides al llarg de tot el dia de l’ infusió de 15 gr. de fulles seques per litre d’aigua.

Emmenagog: Rebaixa lleugerament els dolors de la menstruació i facilita el buidat, evitant els problemes col·lateral que tot això ocasiona com mal de cap, estómac, retenció de líquids e irritabilitat general. (Infusió d’una cullerada de summitats floríferes. 2 tasses diàries durant una setmana abans de la menstruació.

Diürètica: Afavoreix l’eliminació de líquid en el cos, per lo que resulta interessant no sols en cas d’obesitat, sinó també en aquell conjunt de malalties que milloren amb l’eliminació d’aigua i la consegüent eliminació de toxines i especialment l’àcid úric: malalties circulatòries, hepàtiques, gota, artritis, reumatisme, cel·lulitis, etc. (Decocció de l’arrel seca durant 10 minuts. Prendre 3 tasses al dia) (Infusió de dos cullerades de fulles secs per litre d’aigua. Prendre tres vegades al dia abans dels àpats.)

Hipoglucemiant: El seu ús disminueix la quantitat de sucre en la sang. Hauran de emprar-la els diabètics. Beuran un got petit cada dia de la maceració durant 10 dies de 100 gr. de fulles en un litre de vi de Xerès.

Bucals: Amb el vi mencionat anteriorment podem realitzar glopejos per enfortir les genives. També podem emprar les fulles fresques per refregar-les al damunt de les genives i les dents i aconseguir el mateix resultat.

Capil·lars: La infusió de les fulles, barrejades amb les de romaní i farigola, vigoritza i dóna lluentor al cabell. És una bona solució per a prevenir la calvície o alopècia.

Usada externament, resulta molt útil com relaxant musculars per tractar malalties com la fibromiàlgia, o els dolors musculars (Fregar les zones dolorides amb una barreja de 10 gotes oli essencial en dos cullerades d’oli d’oliva. No beure l’oli essencial.) (Afegir 20 gotes a l’aigua de bany. Prendre un bany durant 15 o 20 minuts) (Afegir a l’aigua del bany la Infusió de 3 cullerades de planta seca en un litre d’aigua. Prendre un bany durant 15 o 20 minuts)

b) Cosmètiques:

L’ús de les fulles de la sàlvia amb l’ aigua tèbia del bany, vigoritza la pell i dóna energia a tot el cos.

c) Culinàries:

És molt interessant afegir unes fulles fresques de sàlvia en alguns plats, especialment en les verdures. A més de potenciar el gust, ens aprofitarem dels valors fitoterapèutics de la sàlvia.

Recol·lecció i conservació: Les fulles hauran de recollir-se abans que la planta hagi florit en la primavera. S’assecaran a l’ombra i es guardaran en un recipient hermètic i sec.

VEURE “SALVIA VERBENACA”

VEURE ” SALVIA PRATENSIS”

Més informació sobre plantes

Aquest article ha estat avalat per Vicente Martínez Centelles - Fundador del web i director. Professor de ciències naturals, expert en plantes, remeis naturals i fotografia botànica.
Editorial
Escrit per Editorial Equip de Botanical-online encarregat de la redacció de continguts

21 Abril, 2022

Altres articles d'interès

El material que aquí es traballa té caràcter informatiu. En cas de dubtes, s'ha de consultar al facultatiu.
"Botanical-online" no es fa responsable dels perjudicis soferts per l'automedicació.