.
.

 

...

 

REVISTA DE PLANTAS

 

REMEDIOS CASEROS

remedios curativos

 

 

PROPIETATS MEDICINALS DE LA CARXOFERA

 

Propietats de la carxofera
 

 

 


 

Detall de la planta amb la flor

  Nom vulgar:  
Nom científic: Cynara scolymus L.  
Familia. Compostes  
Hàbitat: Planta conreada en molts llocs del món i molt abundant a la Mediterrània, poques vegades naturalitzada.  

Característiques : Planta perenne de fins a 2 m. Fulles pinnado-lobulades de més de 60 cm de llargada , amb lòbuls sense espines i revers tomentòs. Capítols vistosos, molt grans de fins a 15 cm. , amb les flors blavoses i bràctees ovals. Receptacle floral comestible.

   
 

Componentes:

  • Àcids: cafeolquínic i dicafeolquínic, cafeïc, linoleïc, oleïc, pantotènic...(Flor) ferúlic planta.
  • Vitamines: B (Niacina, Ribofamina,Thiamina, B6)
  • Pigments : Flavonoide
  • Mucílag
  • Inulina
  • Minerales: ferro, magnesi, fòsfor,potasi
 
   

Propietats medicinals:

Uso intern

Hígado y bilis: Protegeix al fetge i ajuda a la seva recuperació en cas de malaltia hepàtica. Afavoreix la funció biliar.- Els àcids cafeïc linoleïc i oleïc intervenen en el seu poder hepato-protector i l'àcid cafeolquínic és el que aporta un valor colerètic, és a dir d'estimulació de la bilis.( Infusió de dos cullerades de fulles seques per litre d'aigua. Prendre tres vegades al dia abans dels apats.) ( Un preparat de suc de les fulles verds mesclades amb vi pot servir per a la mateixa comesa.)

Colesterol,hipertensió, arteriosclerosi : La seva virtut principal radica en la capacitat que li proporcionen els seus àcids per a reduir el nivell de colesterol en la sang, disminuir la pressió arterial, i també per a prevenir la arteriosclerosi, amb la qual cosa prevé el risc de malaltia vascular o ajuda a la recuperació després d'algun accident d' aquest tipus, com a infart, angina de pit,...etc ( Qualsevol dels preparats anteriors pot servir per a aconseguir aquests efectes)

Antidiabetis: Rebaixa el nivell de sucre en la sang i prevé o ajuda a combatre la diabetis ( Suc de les fulles barrejades amb vi) ( Decocció d'unes fulles fins a reduir el líquid a la meitat. Prendre un got al dia)

Diürètic: Afavoreix l'eliminació de líquid en el cos, per la qual cosa resulta interessant no sols en cas d'obesitat, sinó també en aquell conjunt de malalties que milloren amb l'eliminació d'aigua i la conseqüent eliminació de toxines i especialment l'àcid úric: malalties circulatòries, hepàtiques, gota, artritis, cel·lulitis, etc. ( Decocció de 60 gr.. d'arrels seques per litre d'aigua, fins a reduir el líquid a la meitat. Beure 2 gots al dia)

Anticancerígen: Estudis recents han demostrat la influència que tenen els àcids cafeïc , pantoteïc i els flavonoides en la prevenció o milloria dels processos cancerosos.

 

Altres usos

Alimentari:

  • Les carxofes són un aliment molt convenient per totes les propietats mencionades anteriorment. Convé menjar-les crues, en ensalada per a aprofites totes les seves propietats. Si es bullen, s'ha de beure el brou resultant per a no desaprofitar els seus valors. Les carxofes al forn o a la brasa banyades en oli d'oliva, resulten altament delicioses i medicinals per l'alt contingut, tant de la carxofa com de l'oliva en àcid oleïc.

Toxicitat:

Encara que en cap cas és tòxica, es desaconsella la seva utilització en les lactants, perquè el seu ús comporta la disminució de la producció de la llet.

 

 

 

 


 

Recol·lecció i conservació: Les carxofes es recolliran a la primavera, quan estiguin tendres. Els fulles poden recollir-se durant tota la seva producció. Deuran assecar-se i guardar-se en bosses de tela en un lloc fresc i resguardat de la pols.

 

Més informació sobre plantes en el llistat superior

El material que aquí es treballa té un caràcter informatiu. En cas de dubte consulteu amb el facultatiu.
" Botanical" no es fa responsable dels perjudicis causats per l'automedicació

 
El mon de les Plantes

©1999-2014 Botanical-online SL.Tots el drets reservats. Condicions d'us

Diseny:

www.dibujosparapintar.com