| Propietatats medicinals: Us
intern
Digestiu: Especialment en casos d'espasmes intestinals.
El timol , el carvacrol i el borneol, junt amb l'àcid cafeic són
els components que fonamentalment exerceixen aquesta funció. ( Infusió
d'una culleradeta de sumitats florals en una tassa d'aigua. Tres tasses al dia,
després de les principals apats) A més d'ajudar en les digestions
estomacals, el valors hepatoprotectors del àcid ursòlic, sobre el
que s' han valorat la seva importància com antitumoral, el fan molt
útil en afeccions del fetge. Carminatiu:
Per a expulsar els gasos intestinals. El timol i el carvacrol , a més
de ser antiespasmòdics, són també carminatius ( La infusió
mencionada anteriorment pot servir per aquest menester) Expectorant,
antiinflamatori, antisèptic de las vies respiratòries
: Davant de l'aparició de malalties respiratòries causades per processos
infecciosos , com a refredats, bronquitis, faringitis etc., eliminant la
tos, desinflamant els bronquis i ajudant en l'eliminació
dels gèrmens ( 5 gotes d'essència al dia ) ( 5 ml d'extracte fluid
)
Emenagog:
Rebaixa lleugerament els dolors de la menstruació
i facilita el buidatge. ( Infusió de sumitats floríferes)
Antioxidant:
És una de les plantes amb més antioxidants. Molt ric en
àcid rosmarínic, mircè o camfè amb propietats
antioxidants. Aquestes propietats poden ser molt útils en el
tractament de malalties com la Sida
o el càncer. ( Infusió d'una cullerada de té
per tassa d'aigua. Prendre tres tasses al dia)
Us
extern Vulnerari:
En ús extern els valors antisèptics i fungicides mencionats
anteriorment poden aprofitar-se per a desinfectar ferides, però
al mateix temps les seves propietats analgèsiques i cicatritzants ens treuran
el dolor i ajudaran a recuperar les lesions externes. ( Aplicar
oli essencial sobre la part de la pell afectada amb una compresa neta ) Reumatisme:
Resulta un bon remei per als dolors i inflamacions causades en les
articulacions per les malalties reumàtiques. ( El tractament anterior.
Resulta molt adequat un bany amb l'aigua de la banyera molt calenta, on s'haja
abocat un parell de litres d'infusió de flors seques. ) Amigdalitis:
Igualment podem realitzar gargarismes amb la preparació anterior
per a combatre les angines. Altres usos
Cuina: En la cuina s'utilitza
com a aromatitzant per a condimentar àpats, sigui sec o verd. Resulta
molt aromàtic i refrescant en amanides i li dóna molt bon sabor
a la carn, els peixos, arrossos, aus, etc. Des de l'antiguitat el seu ús
en alimentació ja es remunta a temps dels Egipcis, que , entre altres propietats,
li atribuïen virtuts afrodisíaques. Molt utilitzat en la cuina
Índia, país gran productor d'aquesta herba.. Cosmètica:
Les indústries de productes de cosmètica, així com
les de perfumeria utilitzen la seva riquesa en olis per a l'elaboració
de perfums, colònies etc Toxicitat:
L'oli essencial es pot considerar com un
narcòtic. A l'ingerir-lo en dosis superiors a 5 gotes, o inclús
inferiors en certs casos, pot produir somnolència i inclús provocar
l'anestèsia, encara que els símptomes d'una fase inicial poden ser
d'eufòria i excitació. En casos d'embaràs la seva ingestió
pot produir avortaments. |